Gift i barndomshemmet

Det verkar som om åren1956 till 1973 innebar problem för byggbranschen. Varför säger jag så? Jo, för hus som byggts under den tiden ofta innehåller PCB, som är väääldigt miljöfarligt. Det finns faktiskt en lag som säger att alla hus som byggts under perioden måste saneras, senast 30 juni 2016 för hus byggda 1970-1973. För hus byggda tidigare än så så har tiden redan gått ut, och de ska alltså vara sanerade redan. PCB är riktigt otäckt och det är ingen slump att det varit förbjudet att använda i husbyggen i typ 40 år nu. Bland annat så riskerar barn till föräldrar som har höga halter av PCB i kroppen att drabbas av olika psykiska problem.

Men även för vuxna kan det vara mycket farligt. Leverskador, cancer och en massa annat otäckt till exempel. Det konstiga är att detta var känt under lång tid samtidigt som man använde PCB i byggen. Hur tänkte man där egentligen? Svaret är nog att man inte tänkte utan bara tog hänsyn till kortsiktiga vinster, ungefär som vi under lång tid förstört miljön av samma skäl. Vi människor förändras inte utan förblir likadana genom århundradena. Varför skriver jag nu om PCB helt plötsligt? Jo, det ska jag tala om för er!

Uppväxt med PCB
Det hus jag växte upp i byggdes 1972 – precis fel år alltså, och jag utgår från att PCB användes. Nu tror jag inte att jag drabbats av det, i alla fall inte på något sätt som jag själv märker. Men det är givetvis inte bra att huset är en allmän miljöfara. Det har jag berättat för mor och far, och visat på att all PCB i fogmassor och golvmassor med mer än 0,05 viktprocent (500 ppm) ska saneras och åtgärdas. Dessutom börjar et som sagt bli bråttom, så jag har påpekat att de kanske borde ta tag i det hela så fort som möjligt.

Mamma och pappa är annars väldigt bra på att skjut upp saker på framtiden, men i just det här fallet så är det inget alternativ. Jag har därför försökt vara lite förälder åt mina föräldrar genom att tjata på dem om att de måste göra en PCB-inventering, och nu har de till slut kommit igång med den saken, men det satt långt inne. Jag rekommenderade Ocab åt dem och det verkar som om saker och ting går snabbt och smidigt nu. Det tog dem bara lite väl långt tid att komma igång.

Kommentarerna är avstängda, men trackbacks och pingbacks är på.